27. Dapper

Rudi voelt zich dapper. Met een tas vol hondenspeelgoed stapt hij Nellie’s kennel binnen.

Een hond in een kennel spullen geven, is vragen om problemen. Dat had Rudi altijd gedacht. De hond kan dingen stukbijten, inslikken of erin stikken. Ze kan ze ook stevig gaan bewaken en bezitsagressie ontwikkelen. Daarom hadden de honden meestal niets anders in hun kennel staan dan manden, sommige met een deken erin.

Maar Rudi, die bijna dertig jaar in het asiel werkt, laat los. Hij laat alle advies los dat hij over de decennia heeft vergaard. Alle vragen die hij zich eerst over Nellie stelde, laat hij van zich afglijden. Alle trainingen die hij ooit heeft gevolgd, schieten tekort.

Rudi heeft genoeg dood gezien. Honden die alle trucjes kenden uit het Grote Trucjesboek. Honden van broodfokkers en kleinschalige kwekers. Dure rassen en buitenlandse straathonden. Bange honden, boze honden en honden die gewoon te lang een kennel in beslag namen.

Rudi heeft genoeg lichamen slap zien worden, en daarna stijf. De geur ervan zit voor altijd in zijn neus. Hij heeft genoeg advies gevolgd en genoeg vooroordelen van zich afgeketst.

Rudi laat zijn wat is, en toont Nellie welke spelletjes hij voor haar heeft gekozen.

Van degene die lawaai maken, loopt Nellie weg. Aan het trektouw snuffelt ze. Als Rudi het vastneemt, grijpt ze het grommend en rukt ze er zo hard aan dat het meteen uit Rudi’s hand glipt. De rubberen ballen blijven liggen. Een ervan rolt per ongeluk in haar richting, en Nellie heft een poot op.

Nellie kijkt naar de spullen en dan naar Rudi. Ze gaat zitten.

‘Speel maar’, zegt hij.

Nellie zit en kijkt. Ze begint te hijgen.

‘Speel maar, kijk’, Rudi buigt voorover en klapt met zijn vlakke hand op zijn dij.

Nellie rent op Rudi af, blaft en hapt naar zijn arm. Ze mist.

Rudi recht zijn schouders en zucht.

Nellie gaat zitten.

Lees morgen hier deel 28 van Nellie, de hond die niet wist hoe hond te zijn. Krijg iedere dag een hoofdstukje van dit verhaal in je mailbox, door onderaan de home-pagina je email-adres in te vullen. Tot morgen.

%d bloggers like this: