26. Alleen Rudi

Niemand op het asiel koestert nog verwachtingen tegenover Nellie. Ze kan niet worden geplaatst met kinderen, andere dieren of onervaren mensen. Eigenlijk ook niet met ervaren mensen, zo blijkt.

Nellie had enkele weken geleden dood kunnen zijn, dus elke dag is voor haar gewonnen. Er is niemand die Nellie netjes tracht te leren wandelen aan de lijn, op het voetpad, voorbij fietsers en andere honden. Er is niemand die Nellie manieren leert. Er is niemand die haar laat zitten voordat ze eet. Niemand die haar toont wie de baas is.

Er is alleen Rudi. En daarmee is alles gezegd. Rudi is gewoon. Elke dag. Bij Nellie. Hij zit bij haar, houdt haar vast als ze erom vraagt en lijnt haar aan om te gaan snuffelen.

Sommige bezoekers die voorbij de rijen blaffende honden kuieren, vinden het zielig dat die Mechelaar daar zo ver alleen zit. Ze vinden het jammer dat ze niet bij haar kunnen.

Wat ze niet weten, is dat Nellie nu minder blaft. Cirkels loopt ze nog amper. Vaak ligt ze uitgestrekt in het zonlicht. Ze knijpt haar ogen zachtjes toe, en met haar neus volgt ze Rudi.

Zoveel schrijft de wind, dat Nellie hem de hele dag leest. Bij iedere bezoeker hoort een geurtje. Bij ieder geurtje hoort een verhaal.

Als Rudi haar kant op wandelt, staat Nellie op en trippelt ze naar de deur waar ze hem begroet met een welgemeende ellebooggreep en vriendelijke ogen. Ze zien kastanjebruin, en lang niet meer zo zwart als vroeger.

Op een dag laat Rudi Nellie los op de lege loopweide. Nellie snuffelt, spitst haar oren naar geblaf en snuffelt verder. Ze stapt, draaft een beetje, blijft staan en wrijft haar wang over een Shih-Tzu drol.

Die avond geeft Rudi Nellie’s laatste bruine pil. Als hij voor het slapengaan nog even bij haar komt, staat ze op uit de mand met dekens. Ze zijn nog warm waar Nellie heeft gelegen.

Lees morgen hier deel 27 van Nellie, de hond die niet wist hoe hond te zijn. Krijg iedere dag een hoofdstukje van dit verhaal in je mailbox, door onderaan de home-pagina je email-adres in te vullen. Tot morgen.

%d bloggers like this: