25. Iedere hond heeft een geurtje

Nellie staat buiten haar kennel. Rond haar torso zit een tuigje dat ze cadeau kreeg van een vrijwilligster op het asiel. Aan het tuigje hangt een leiband, met Rudi aan het uiteinde ervan.

Op diverse plaatsen van de loopweide plaatste Rudi een stoel. Als alle honden binnen zijn, gaat hij met Nellie naar één van deze stoelen. Daar gaat hij zitten en rookt hij een sigaret. Zij staat wat verdwaasd naast hem en weet niet waar eerst te kijken.

Nellie’s hals is vrij. Zo vrij dat ze met haar neus naar de grond kan zonder dat het knelt. De huid onder haar vacht herstelt, zonder dat iemand het ziet.

Meestal gaat Nellie eerst bij Rudi zitten zoals ze lang geleden heeft geleerd. Rudi legt zijn hand over haar schouders, terwijl Nellie met haar neus de verhalen van de wind leest. De verhalen zijn altijd anders. Zelfs terwijl Nellie ze leest, veranderen ze. Zo blijft elke stoel op hetzelfde grasveld altijd anders en een beetje spannend.

Als de verhalen van de wind geruststellend zijn, begint Nellie te snuffelen. De eerste keer dat haar neus het gras raakt, verzet Rudi zich in zijn stoel. Nellie legt haar oren plat, duikt met haar borst tot laag tegen de grond en trekt haar staart tussen haar poten. Ze kruipt naar Rudi en gaat daar naast hem zitten.

Rudi kijkt naar Nellie’s hijgende grimas, dat zojuist eindelijk ontspannen had geleken. Hij heeft dit soort grimas zo vaak bij Mechelse herders gezien, dat hij het normaal was beginnen vinden. Hij legt een hand op Nellie’s schouder en laat haar leunen tegen zijn been.

Als Nellie stopt met rillen, staat Rudi op. Hij wandelt naar het plekje waar Nellie graag had gesnuffeld. Nellie volgt en gaat naast Rudi zitten. Hier tuurt Rudi naar de wolken totdat Nellie begint te snuffelen.

Soms blijft Nellie staan en spitst ze haar oren in de richting van geblaf. Het puntje van haar neus wiebelt dan. Iedere hond heeft een eigen geurtje. En bij ieder geurtje, schrijft de wind een verhaal.

Lees morgen hier deel 26 van Nellie, de hond die niet wist hoe hond te zijn. Krijg iedere dag een hoofdstukje van dit verhaal in je mailbox, door onderaan de home-pagina je email-adres in te vullen. Tot morgen.

%d bloggers like this: